A házunk készen áll a gyerekvállalásra

Mikor az ember elkezd gyerekvállaláson gondolkodni, nagyon sok dolgot figyelembe kell vennie. Nem elég a szülőknek csak mentálisan készen állni a feladatra, hanem fizikailag is képesnek kell lenniük helyt állni, emellett a környezetüknek a megfelelőnek kell lennie egy gyermek fogadására.

Amikor kiderült, hogy a feleségem teherbe esett, mi nem álltunk készen a felsoroltak közül semmire. Nem számítottunk rá, ezért nagy meglepetésként és őszintén szólva, először sokként ért minket. Tanácstalanok voltunk. “Még túl fiatalok vagyunk, nincs elég pénzünk a gyerekvállaláshoz”. Hogyan tudnánk megvenni a babának szükséges dolgokat? Babakocsi, kád, pelenka. Már ezek sokba kerülnek, ezen kívül még rengeteg mindenre szükség lesz. Szerencsére, a szüleink mindenben támogattak minket. Anyagilag és lelkileg is, a feleségemet elkísérték a vizsgálatokra, amikor csak tudták. Szerették volna, hogy a babánk a lehető legjobb környezetben és szerető kezekben nőjön fel. Ehhez a lakásunkban is jelentős átalakításokra volt szükség. A lakásunk nem túl nagy, de kettőnknek kényelmes volt. Nincsen se kutyánk, se macskánk. Az állatok és az újszülöttek kapcsolata mindig is vitatéma volt, de nekünk emiatt nem kell aggódni. Viszont van pár dolog, ami felújításra szorul. Már beszéltünk róla korábban is, hogy milyen újításokat szeretnénk elvégezni, de mindig csak toltuk, toltuk és toltuk. Eljött az idő, amikor már nem tolhatjuk tovább, mert még a baba születése előtt el kell végezni ezeket a feladatokat. Terveztük, hogy kifestünk és lecserélünk néhány lámpát és azt is felvetette a feleségem, hogy bevezethetnénk padlófűtést. Utóbbiról még nem döntöttünk, mert azt gondoltuk, hogy nagy felfordulással járna az egész padlóburkolatot felszedni és csöveket bevezetni egy új fűtőrendszer beépítéséhez. Azonban most, hogy lesz egy kisbabánk, fontosnak tartom, hogy a padló fűtve legyen, hiszen, amikor elkezd kúszni-mászni a földön, nem szeretném, hogy megfázzon a hideg padlón. A kérdés már csak a beszerelés. Szerettük volna minél kisebb felfordulással megoldani, ezért megoldás után kutattunk. A Fűtésrendszerek.hu oldalon azt hiszem meg is találtuk, amire szükségünk van.

Ezen oldalon különböző elektronikai berendezésekről, azok fűtésre való használatáról és előnyeiről lehet tájékozódni. Találtunk cikkeket az elektromos bojlerről, az ugyanilyen elven működő radiátorról, infra hősugárzókról és még egyéb más korszerű eszközökről. Ezek mellett a padlófűtésről is. Azonban ez nem akármilyen padlófűtés. Nem a hagyományos, csövekkel átszőtt fűtésrendszer alapján működik, hanem elektromosan, szintén. Az elektromos fűtésnek praktikai, kényelmi és környezetvédelmi előnyei is vannak a régi típusú fűtéssel szemben. Például működtetéséhez nem szükséges egy új fűtésrendszert beszerelni, mert elektromos árammal használható. Mivel elektromos árammal használható, ezért nincsen semmilyen károsanyag-kibocsájtás, amit el kéne vezetni, például kéményen keresztül. Ezért a környezet számára is kedvezőbb az elektromos fűtés.

Beszerelése is sokkal egyszerűbb, mint a hagyományos rendszereké. Egy szakembernek pár órát vesz igénybe a különböző elektronikai berendezések beszerelése. A padlófűtés egyik alternatívája is megtalálható a honlapon, elektromos fűtőszőnyegek elnevezéssel. Az elnevezését onnan kapta, hogy a beszerelésekor, egy szőnyeg kinézetű hálóra erősítik a fűtőszálakat, majd azt leterítik a padlóburkolat alá, ahol csatlakoztatja azt a szakember a megfelelő módon. Ezzel kész is van az elektromos fűtőszőnyeg beiktatása. Nem jár akkora felfordulással, mint a hagyományos padlófűtés teljes beszerelése, de a padlóburkolatot azért fel kell szedni hozzá és fontos, hogy meggyőződjünk róla, hogy a burkolatunk hőálló. Ezen kívül semmi más nem akadályozza a beszerelését. Ha eldöntöttük, hogy hova és mennyit szeretnénk szerelni elektromos fűtőszőnyeget, akkor a honlapon található űrlapot ki kell töltenünk. Magyarország minden megyéjében van szakember, akik az elektromos berendezések beszerelésében segítenek nekünk. Miután beküldtük az űrlapot, hamarosan fel is fogja velünk venni a kapcsolatot, hogy megbeszélhessük a részleteket.

Felmerülhet a kérdés, hogy megéri-e elektromos fűtőszőnyeget vásárolni a hagyományos helyett? Azt gondolom, hogy a működtetése igencsak praktikus, ugyanis minden szőnyeghez külön be tudjuk állítani a kívánt hőmérsékletet, ezáltal spórolhatunk is. Emellett, a padló fűtésével elég néhány fokkal kevesebb hőmérsékletet beállítani ahhoz, hogy a testünk kellemesen felmelegedjen, -mivel a hőátadás a talpunkon közvetlenül történik- ellenben a levegőt melegítő fűtésrendszerekkel. Nincs is jobb, mint egy hideg, téli nap után hazamenni és érezni, ahogy a talpunkat melengeti a padló. A felfázást is könnyebben el tudjuk kerülni, ha a talpunknak megfelelő hőmérsékletet biztosítunk. Emellett más egészségügyi haszna is van. Például, ha valaki asztmás vagy allergiás, annak az elektromos fűtés nagy könnyebbséget jelenthet, mert a hagyományos fűtőrendszerekkel szemben, az elektromos berendezések nem keverik fel a port a szobákban, ezáltal a levegő tisztább.

Az elektromos berendezések manapság már nem olyanok, mint évtizedekkel ezelőtt. Megbízhatóbbak lettek, korszerűbbek és kialakításuk is úgy történik, hogy takarékosak és strapabírók legyenek. Évtizedekig képesek működni és, mivel csekély mozgó alkatrésszel rendelkeznek, ezért szinte nincs semmi, ami el tud bennük romlani. Működtetésük csendes, nem úgy, mint a régi típusoknál. Kényelmes és egyszerű a beállításuk, használatuk takarékos. Mindezek az elektromos berendezések megfizethető áron el is érhetők. Az oldalon lehet válogatni még sok más elektromos eszköz közül, amik akár lakásunk dekorációjának részei is lehetnek. Kialakításuk modern és kinézetük minimalista, ráadásul kis helyet foglalnak. Felszerelésük különböző módokon történhet. Például az infra hősugárzót akár falra, vagy plafonra is el lehet helyezni, ha azt szeretnénk. Az elektromos fűtésrendszerek beállítása nem nehéz feladat, még az idősebbek is kényelmesen tudnák használni ezt a megoldást, tönkrement hagyományos fűtésrendszerük helyett. Kisgyermekes családoknak is különösen tudom ajánlani, mint ahogy nálunk is, a kicsik kúszás-mászása jobb, ha a meleg padlón történik és elkerüljük a felfázásukat. Illetve fürdőszobában is ajánlott, hiszen gondoljunk bele: milyen jól is tud esni egy fürdő után a meleg padlóra kilépni!

Aki megteheti, annak az a lehetőség is fennáll, hogy az elektromos berendezéseit napelemmel kösse pluszban össze. Ezáltal még többet lehet spórolni az elektromos árammal és a környezetnek sem ártunk vele. Sőt! Az elektromos eszközök használatának elterjedésével a természet védelmét szolgáljuk és talán visszafordíthatjuk azt a sok kárt, amit az emberek okoztak benne. Lehet, hogy azt hisszük, a mi döntésünk nem befolyásolja a helyzetet, de valójában igen. Minden környezetvédelmi döntés segít. Az elektromos fűtésrendszerek esztétikusak, praktikusak, kényelmesek és könnyen kezelhetőek. Ráadásul minimalista kinézetük miatt úgy vannak kialakítva, hogy minél kisebb helyet foglaljanak el a térből. Ez a tulajdonságuk egy eleve kis méretű lakásban nagy előnyt tud jelenteni. Ezek a felsorolt előnyök talán könnyebben ösztönzik majd az embereket arra, hogy ezt a környezetkímélő megoldást válasszák a hagyományos fűtés helyett.

A feleségemmel úgy döntöttünk, hogy ameddig még várandós, addig nekilátunk a felújításnak és beiktatjuk az elektromos fűtőszőnyegek beszerelését is. Azt szeretnénk, hogy mire a kisbabánk megszületik és hazahozzuk a kórházból, egy frissen festett, padlófűtött lakás várja őt haza és ne csak mi, de a ház is készen álljon a baba fogadására.