A babának a legjobb babakocsi kell

Sokan, amikor meghallják, hogy szülők lesznek, persze először örülnek, de aggódni is kezdenek. Amikor az ember oda jut, hogy már családalapításon gondolkozik, akkor a baba megjelenése nem csak örömmel jár, hanem mellette sok más dolgot is át kell gondolni. Erre fel is kell készülni, hogy ne érjen felkészületlenül a sok tennivaló az első hónapokban. És az igazán felelős szülők próbálnak is minél több körülményre felkészülni. Bár persze egy gyerek érkezése mindenféle új felelősséggel jár, de nem kell ezektől megijedni, egyszerűen előre kell gondolkozni.

Ha valaki nagyon felkészült szülő akar lenni, akár egy listát is írhat, hogy mire lesz majd szüksége a gyereknek. Aki előrelátó az már a terhesség ideje alatt megírja ezt, és meg is kérdez több embert a környezetéből, akiknek gyerekei vannak, hogy szerintük mit kell beszerezni, ilyenkor nem kell félni attól, mit gondolnak, nyugodtan meg lehet kérdezni a rokonokat, hisz mindenki tudja, hogy a szülővé válás nehéz folyamat senki nem tudja elsőre, mit is kellene csinálnia. Ezért lehet a rokonok támogatására is számítani ezekben a bonyolult időkben, és sokszor éppen a család az, aki megvesz a várandós nőnek különböző dolgokat, amire szüksége lehet. Mát itthon is kezdenek elterjedni a babaváró bulik, amiken az ismerősök mindenféle ajándékot adnak a párnak, és ezeknek persze hasznosnak kell lenniük, különben nincs sok értelme. Valamikor éppen a pár írja össze erre is a listát, hogy a rokonok mit vegyenek, mire lenne szükségük.

Ilyen alkalmakkor pedig sok minden kellhet, például meg kell tervezni a baba szobáját, hogy milyen lesz az ágya, hol fog aludni, hol lesz a pelenkázó, és persze még be kell szerezni sok egyéb dolgot is, mint a babakocsi. A kocsiról sokan azt is gondolhatnák, hogy a nem is olyan fontos ráér még kiválasztani, pedig az is egy olyan dolog, amit napi szinten fognak a szülők használni, így nem mindegy, hogy milyet vesznek. Nem jó, ha valaki megveszi rögtön az elsőt, amit meglát, mert ha rosszat választ, az később problémákat fog okozni. Több szempontot is figyelembe kell venni, például az életmódunkat, hogy mennyit utazunk, mennyi helyünk van a lakásban neki, vagy milyen terepre akarjuk vinni, csak az utcán használjuk, vagy esetleg kirándulásnál is.

Most már nem csak a szokásos sima babakocsik vannak, hanem több funkcióval rendelkező kocsik is. Ezeknek az az előnye, hogy több mindent is fel lehet szerelni a vázra, pl. a mózeskosarat is le lehet szedni, rá lehet rakni az autósülést is, vagy ha valakinek sport babakocsi kell, azzá is át lehet alakítani. Emellett az is érdekes, hogy a kocsit hány éves gyereknek ajánlják. Vannak olyan típusok, amiket nem lehet csak úgy használni például újszülötteknél, hanem kifejezetten nagyobb babáknak vannak. De ha körülnézel a termékek között, akkor találhatsz olyat is, ami akár a legkisebb babáknál is használható, és egészen totyogós korig, vagyis nem kell több kocsit venni, ahogy a gyerek nő, hanem végig használhat egyet.

Azt már említettem, hogy a terep is fontos, vagyis hogy merre fogjuk majd használni a kocsit. A sport babakocsiknak erősebb váza van, hogy a göröngyös talajon is elboldogulj velük, valamint nagyobbak a kerekei, akár szélesebb is lehet, és valamelyik modellnél az első kerekek is forognak, és persze ezeknek a rugózása is más.

A másik érdekes kérdés, hogy mennyi hely van benne, mennyi mindent lehet tárolni a kocsiban. Ha például valaki sokat megy be a városba, és bevásárol ott, akkor több helyre lehet szüksége. Az is szempont akkor már, hogy valaki autóval szokott közlekedni, vagy gyalog. Ha autóval, akkor a kocsinak összecsukhatónak kell lennie, mert be kell tudni tegyük a csomag tartóba. Meg az is szempont, hogy mennyire könnyű, mert ha mondjuk fel kell raknunk a buszra, akkor azt akkor tudjuk csak megtenni, ha fel si tudjuk emelni.

Emellett vannak olyan modellek, ahol az ülés megfordítható, ami szintén hasznos.

Ha valaki nem vesz multifunkciós kocsit, akkor lehet, hogy majd két kocsit is kell vennie, mert az újszülött még nem igazán tud rendesen ülni, ezért neki fekvő kocsi kell, de ha már nagyobb, akkor meg inkább szeret ülni. A gyereknek is unalmas lehet, ha mindenhová viszik, és csak az eget nézheti.

Miután a baba felült, valószínűleg hosszabb sétákra fogsz menni vele, viszed magaddal a kirándulásokra, erdőbe esetleg, a parkokba, az állatkertbe és a vidámparkba. Ezekhez sétálsz egyenesen a házadtól, vagy vezetsz odáig, esetleg a tömegközlekedést használod? Ezek lehetnek döntő tényezők a választott babakocsinál.

Ha egy városban élsz, és aluljárókra, buszokra és villamosokra támaszkodsz, egy könnyű, kompakt babakocsira van szükség, amely könnyen és gyorsan összecsukható. Egy autósüléstartó keret jól működne, ahogyan egy könnyű autósülés is. A 6 hónaposnál idősebb csecsemőnek vagy kisgyermeknek a részére gondoskodni kell egy könnyű esernyő babakocsiról. A hosszabb sétákon a könnyebb babakocsi az ideálisabb, mert egyszerűbb irányítani is, és különböző terepen használható, majd egyszerűbb összecsukni is. A nagyobbak azonban gyakran nehezebbek, és nagyobb kihívást jelentenek a lépcsőkön való szállítás tekintetében, vagy a tömegközlekedés használatánál. Ha valakinek van autója, az győződjön meg róla, hogy a babakocsi könnyen illeszkedik a hátsó ülésbe vagy a csomagtartóba lehet helyezni, ha össze van csukva.

Nézd meg, hogy kényelmes-e a fogantyú a magasságával és a markolatával? Győződj meg róla, hogy a lábad nem éri el a kerekeket, amikor jársz. Ha megosztva használod a babakocsit egy partnerrel, mindkettőtök próbálja ki.
Ellenőrizd a manőverezőképességet, ha súlyt, például egy nehéz kézitáskát raksz még a babakocsi ülés hátsó részére, miközben sétálsz. Könnyen használhatók-e a fékek vagy az elfordítható zárszerkezetek? Könnyen állítható be a háttámla? Könnyen emelhető és hordozható a babakocsi, mind nyitott, mind csukott állapotban? Mennyire könnyen nyitható és zárható a babakocsi egy kézzel és kettővel? Mi a helyzet a tárolással? Ha sok felszerelést hordozol, győződj meg róla, hogy van hozzá hely a kocsin.

Ha lehetséges, vidd ki a kocsit az üzletből, hogy megbizonyosodj róla, hogy összecsukva illeszkedik a csomagtartóba. Hozz magadnak a boltba egy mérőszalagot. A keretnek szilárdnak kell lennie, nem gyengédnek. Ellenőrizd a jótállási és visszatérítési szabályokat. A legtöbb babakocsi gyártója olyan garanciákat nyújt, amelyek a gyenge kivitelezésre és a hiányosságokra terjednek ki, de nem feltétlenül a meghibásodásokra. Előfordulhat, hogy a babakocsit vissza kell vinni a boltba cserére, vagy azt a gyártónak kell elküldeni javításra. Ez főleg azért is rossz, mert addig nem lehet vinni sehova a gyereket. Válassz egy kereskedőt, aki rugalmas vagy hosszú távú visszatérítési garanciával rendelkezik, és tartsd meg a babakocsi csomagolását addig, amíg biztos vagy abban, hogy elégedettek vagytok a kocsival.

Még beszélnünk kell egy speciális kocsi típusról, ami az iker babakocsi. Az egymás mellett elhelyezett két ülés egyetlen kerethez van csatlakoztatva. A side-by-side babakocsik jellemzői gyakran hasonlítanak az egyszemélyes modellekéihez. Ez a fajta babakocsi a legegyszerűbben manőverezhető. A háttámlákkal rendelkező modelleknél mind a két ülés külön állítható.

Előnyök közé tartozik az, hogy két gyermek szállítása esetén az egymás melletti modell könnyebben tolható a járdán, mint egy tandem kocsi. Egyes modellek lehetővé teszik a csecsemő autósülések egymás mellé illesztését is. De a hátránya ennek a típusnak az, hogy ha a gyerekek különböző súlyúak, akkor az egyik fele a kocsinak oldalra húzhat. Az iker babakocsi kétszer annyi helyet igényelhet, mint a megfelelő egyszemélyes változat. Bár a gyártók azt állíthatják, hogy a babakocsijuk egy szabványos ajtón át fog férni, mégis túl széles lehet némely ajtónyíláshoz. Néhány babakocsi talán nem fér el a felvonókban sem.

Ha már kicsit nagyobb gyerekünk van, akkor a sport babakocsi a legjobb választás lehet. Ezeket, ahogy kicsit előbb írtam már, nagyon könnyű használni sokféle terepen, és könnyen is lehet őket manőverezni kisebb helyen is. A Nexo kompakt sport babakocsit pedig nagyon könnyű összecsukni is, és nem kell sok hely neki, könnyen szállítható. Ráadásul a babakocsik.hu oldalon könnyen meg lehet rendelni, és kiszállítják neked az ország bármelyik pontjára.Ráadásul hétfőtől péntekig van szervizük is, ha bármi gond lenne a kocsival.

Valaki fél neten rendelni ilyesmit, mint a babakocsi, de mivel ez a cég is simán kicseréli a terméket, ha nem jó mégse, nem kell tartani tőle. Emellett persze van külön egy áruházuk is, ahol meg lehet nézni a különböző modelleket.

Nem olyan egyszerű jó babakocsit választani, de ha az ember utánanéz a dolgoknak, akkor tudni fogja, hogy az igényeihez melyik a legjobb. És ez után már nem is olyan nehéz a baba érkezésére való felkészülés.