Mire jó a téves riasztás – avagy a kuplungproblémák kiküszöbölése

Napjainkban újra egyre népszerűbbé kezd válni a fiatalon történő házasságkötés, amit sok esetben a gyermekvállalás is követ. Az én köreimben is egyre több az olyan huszonéves pár, akik alighogy friss szülők lettek, már a második babájukat tervezik. Egy közeli barátoméknak is nemrég született meg első gyermeke. Mindketten nagyon izgultak a várandósság alatt, legfőképp az apuka. A terhesség legvégső szakaszában már a felesége minden egyes apró rezdülését figyelte, hogy mikor indul be a szülés, mikor kell izzítani az autót.

Az egyik reggel, két héttel a kiírt dátum előtt az anyukának hirtelen fájásai lettek, amit a váratlansága miatti meggondolatlanságban a vajúdás első jeleinek gondoltak mindketten. Az apuka egyből rohant a kocsihoz, slusszkulcs fordít, kuplung benyom és gázt neki. Amint elindultak az autó furcsán kezdett viselkedni, rángatott és a váltó irányából is valamilyen furcsa hang érkezett. Szerencsére nem történt semmilyen nagyobb gond, illetve pár percre rá elmúltak a hirtelen fájások is. A friss pár csak összenézett és megkönnyebbülten elnevette magát: téves riasztás!

Az autó viszont továbbra is furcsán viselkedett, így a férj úgy döntött, hogy még gyorsan elviszi megnézetni, biztos ami biztos. Megpróbált utána járni, hogy mi lehet a probléma és lett is egy elég erős tippje. Ez alapján keresett egy márkafüggetlen autószervizt, akiknek az egyik fő profilja számos más problémakör mellett a kuplung javítás.

A szerviz, amit talált a 19. kerületi Méta Autószerviz volt. Több honlapot is megnézett, de a végén erre esett a választása. Nem véletlen, hiszen a Méta szerviz már a weboldal alapján is sokkal szimpatikusabb volt más oldalakhoz képest. Az oldal szépen szerkesztett és átlátható, hamar meg lehet találni rajta minden olyan információt, amire az embernek éppen szüksége van. Jelen esetben ez a kuplung javítás volt. Az oldal széleskörben nyújt információt a cseréről, javításról, általános szervizelésről.

Azoknak, akik a vezetés megtanulásán kívül nem igazán jártasak a gépjárművek mechanikájában, működési elvében és az ezekkel kapcsolatos problémák feltárásában, már a szerviz oldalán való böngészés is nagyon hasznos lehet. A metaautoszerviz.hu a szakemberei és szerelői mellett számos más információt és segítséget biztosít, hogy jobban megértsük autóink működését, vagy épp az adott problémát, amivel szervizbe kell vinnünk őket.

Az ismerőseimnek ez volt az egyik legszimpatikusabb a szervizben. Persze attól, hogy utána olvastak a kuplung működési elvének, fontosságának, meghibásodási okainak és ezek felismerésének, még nem lettek tőle rögtön autószerelők, de közelebb kerültek ahhoz, hogy megértsék és később felismerjék, ha ugyanilyen problémával állnak szemben. A Méta Autószerviz az autókról való ismertető bejegyzéseivel és az általános információk könnyen megérthető átadásával nem csak a lehetséges meghibásodásokra hívja fel az autót vezető laikusok figyelmét, hanem segíti a megelőzést is, vagyis hogy idejében felismerjünk egy adott problémát, még ha csak sejtéseink is vannak róla.

Na de térjünk vissza a kuplung témakörre. Leegyszerűsítve, ha a kuplung meghibásodása nincs idejében észlelve, az autó legrosszabb esetben le is állhat és teljesen használhatatlanná válhat, míg a javítás vagy csere meg nem történik. Ez egy olyan szituációban, mint jelen esetben a vajúdás megkezdődése és a szülés beindulása, elég sok kellemetlen szituációhoz vezethetett volna. Szerencsére a probléma még a tényleges szülés előtt el lett hárítva, a Métának köszönhetően.

kuplung javítás

A weboldal kuplung csere, javítás füle alatt egy oldalon össze van szedve minden tipikus kuplung hiba és a különböző megoldási helyzetek is. Az oldal említi, hogy meghibásodás esetén a legtöbbször csak cserével lehet azt megoldani, de szerencsésebb esetekben a kuplung javítás is előfordul, mint opció, ha a kuplungtárcsák működésében találják a hibát. A Méta ebben is egyedülálló más szervizekkel ellentétben, hiszen a legtöbb autós műhelyben javításra – főleg, ha egyedi kuplungtárcsákról van szó – egyáltalán nincs lehetőség. Sokszor csak a cserét kínálják fel megoldásként, ami szinte minden esetben sokkal több időt vesz igénybe. Gondoljunk csak bele a szituációba: a feleségünk épp szülni készül, mi meg épp egy kuplungcsere közepén állva (ha a javítás nem opció) kétségbeesetten várjuk, hogy vajon az autó lesz gyorsabban kész vagy a gyerek?

Még szerencse, hogy vannak olyan szervizek, ahol a professzionalizmus nem ismer határokat, akár egy weboldal praktikus kialakításáról, akár a gyors munkavégzésről legyen szó.