Gyerekvállalás előtti teendők

Több mint 6 éve alkotunk egy párt a férjemmel. Szépen lassan haladtunk, 3 év után döntöttünk úgy, hogy összeköltözünk, és tavaly házasodtunk össze. Most pedig már pár hónapja az új házunkba is sikerült beköltöztünk. Igaz nincs minden még készen, vannak kisebb, néha nagyobb hiányosságok, de szép lassan pont olyanná válik az életünk, mint amilyennek elképzeltünk. Mi hiányzik még? Már tényleg nem sok minden, de az egyik legfontosabb mégis.

Párszor az utóbbi időben már szóba került a gyermekvállalás kérdése is. Férjem már egy ideje szeretné, ha családtervezésbe fognánk, viszont én még kicsit tartok a dologtól. Hatalmas feladatnak és változásnak érzem ezt, és mint ahogyan az élet összes területén, a gyermekvállalásnál is szeretném, ha teljes mértékben felkészülnénk rá. Minden tökéletes lenne. Ezért elkezdtem összegyűjteni azokat a dolgokat, amiket szeretnék még megvalósítani a gyermekvállalás előtt.

A listámon szerepeltek apróságok és nagyobb beruházások is. Szerepelt rajta például a kerítésünk elkészítése, a kert rendebe hozatala, illetve egy komolyabb dolog is. Elég régóta foglalkoztat már, hogy a saját házhoz saját napelemes rendszer sem lenne hátrány. Ez valóban egy nagyobb beruházás, de több ismerősömtől is hallottam, hogy hosszútávon ez egy megtérülő befektetés és korántsem olyan bonyolult, mint ahogyan elsőre tűnik.

Van egy kollégám, aki nem régiben telepítettet napelemeket a házára még beköltözés előtt. Annyi energiát termelt egy hónap alatt, ami a teljes 6 havi fogyást lefedte volna, amíg nem lakott ott, csak a munkálatok, felújítások idejét töltötte a házban.

Szerencsére a férjemmel ebben a kérdésben is egyetértettünk, és támogatta, hogy akkor vágjunk bele ebbe a projektbe is. Nem nagyon volt fogalmunk arról, hogy ez hogy is működik, mik az igénylés, illetve a telepítés folyamatai. A „napelem pályázat magánszemélyeknek” keresésre szerencsénkre találtunk egy olyan oldalt, ahol minden szükséges információt összeszedtek nekünk a napelemes rendszerekkel kapcsolatban.

napelem rendszer magánszemélyeknek

Választ kaptunk olyan fontos kérdéseinkre is, mint hogy mi történik abban az esetben, ha nem használunk el annyi energiát, mint amennyit termel nekünk a rendszer. Illetve én, mint kevésbé jártas személy a fizika területén meg tudtam végre, hogyan is működnek a napelemek, miből készülnek, hogyan kell őket telepíteni stb.

Szerencsénkre az említett oldalon nem csak a fontos információkat gyűjtötték össze nekünk, hanem kiderült az is, hogy az első lépés minden esetben egy helyszíni felmérés lenne, amikor megállapítják, hogy alkalmas-e a házunk a napelemes rendszerek kiépítésére. Erre van az oldalon egy nagyon egyszerű ajánlatkérő felület, ahol általános adatokat kellett megadnunk, mint a lakhely, évi áramfogyasztás stb. Tegnap este kértem ajánlatot és már alig várom, hogy kiderüljön mik a lehetőségeink.

Azt már tudom, hogy állami támogatás nem jár a napelemes rendszerek kiépítésére, viszont kamatmentes hitel felvételi lehetőségünk van. Ami úgy gondolom, hogy megéri, és fogunk tudni annyit spórolni a napelemekkel, hogy hosszútávon visszahozza az árát majd.

Remélem a helyszíni felmérés során kiderül, hogy alkalmas lesz a házunk és mihamarabb el is kezdődhet az igénylés, kivitelezés folyamata, hogy aztán tényleg belevághassunk a babaprojektbe, hogy valóban egy család lehessünk. Addig is pedig a többi kis apró munkákat elvégezzük a listámról.