Gyerekvállalás előtt rakjunk félre diákmunkánkkal

A gyerekvállalás egy hatalmas döntés az ember életében. Amikor kicsi voltam mindig azt gondoltam, hogy miután két ember összeházasodik, ez magától megtörténik. A mai világban azonban ez már egyáltalán nincs így. Nem mindenki tervezi be házasság után sem. Ennek pedig megvannak az előnyei és az árnyoldalai is. Hiszen egyrészről ha valaki gyereket vállal, az sokkal inkább átgondolja ezt a döntést, viszont ez sokszor túlgondoláshoz vezet, amivel csak megfosztjuk magunkat egy lehetséges örömtől.

Én úgy gondolom, hogy a gyerekvállalás első feltétele mindenképpen az, hogy anyagilag megfelelő legyen a helyzetünk. Én sem gazdag családból jöttem és nem kaphattam meg mindent, amit akartam, ettől függetlenül olyan dolgok miatt sosem kellett aggódnom, mint például az étel, vagy a lakhatás. Ha van annyira stabil az anyagi helyzetünk, hogy ezt biztosítani tudjuk a gyereknek, akkor nyugodtan elgondolkozhatunk a gyermekvállaláson.

A másik feltétel a pszichés felkészülés. Az egész életemet úgy éltem le, hogy mindig abban reménykedtem, hogy én más leszek, mint a megszokott és nekem valamiért könnyebben fognak menni a dolgok. Legyen szó munkáról, vagy párkapcsolatról. Szép lassan azonban észrevettem, hogy ez sajnos nagyon nem így van. A legnagyobb hiba, amit elkövettem, hogy hittem abban, hogy majd az adott helyzetben én teljesen felkészült leszek. Éppen ezért nem néztem utána dolgoknak és nem kértem segítséget. Egy gyereknél azonban rengeteg váratlan dolog történhet, úgyhogy előtte mindenképpen kérdezzünk körbe a gyerekes ismerőseinknél.

A gyerekvállalás örökké egy hatalmas kihívás marad. Hiszen nem számít, hogy majd elköltöznek a gyermekeink, szülőkként mindig számítani fognak majd ránk. Olyan támaszt kell tehát nyújtanunk nekik, ami mindig biztonságot ad. Nem csak anyagilag, hanem lelkileg is. Ha egyszer már úgy döntöttünk, hogy világra akarjuk hozni őket, akkor nyomós indokot is kell adnunk nekik arra, hogy miért szép ez a világ. Ez pedig talán az egyik legnagyobb feladat, amivel egy szülő szembenézhet. Ettől függetlenül szerintem megéri a harcot az a sok csoda, amit egy gyerek mellett élhetünk át. Legalábbis így képzelem el, mivel még nincsen saját gyerekem. Ez talán érthető is, hiszen még csak most kezdtem el az egyetem második évét. Ettől függetlenül nem szerettem volna teljesen készületlenül nekiindulni a jövőnek és jó lett volna egy kis plusz pénz a tanulás mellé most is. Ez a felelős gondolkodás! És az egyik barátom azt ajánlotta, hogy nézzek fel a Topiwork oldalára, mert nagyon bevált neki. Ezt azután mondta el nekem, hogy már hónapok óta nem találtam munkát. Fel is mentem az internetre és gyakornoki diákmunka kapcsán nemsokára rá is találtam az előbb említett oldalra.

Az egyik legnagyobb gond a mai világban, hogy sokan akarnak dolgozni, de egyszerűen nem találnak módot arra, hogy megfelelő munkára leljenek. A Topiwork azonban segít nekünk minden egyes lépés során, ami a gyakornoki diákmunka felé vezet minket. Ezt pedig egy olyan oldallal teszik, amit könnyen át lehet látni. Ráadásul az első kiváló dolog, ami szembejön velünk, az az oldal legfontosabb funkciója, ez pedig nem más, mint a diákmunka kereső. Nem számít, hogy alkalmi vagy gyakornoki diákmunka érdekel minket, itt minden olyan feltételt meg tudunk adni, ami alapján a találatok teljesen ránk lesznek szabva. Három főbb dolog alapján szűrhetjük a hatalmas diákmunka választékot.

Az első, hogy simán beírjuk az adott munka megnevezését. Ez természetesen a legegyszerűbb az összes közül, viszont ehhez szükség van arra, hogy az ember már pontosan tisztában legyen azzal, hogy mit szeretne dolgozni. Ne felejtsük el mellette megadni azt is, hogy hol akarunk munkát vállalni, hiszen ezzel is egy csomó felesleges ajánlatot ki lehet szűrni.

Én azonban ennyi idősen még nem tudtam azt, hogy pontosan mi is lenne egy nekem való munka. Éppen erre találták ki a Topiwork oldalán az általános kategóriákat. Ez egy nagyon könnyen használható módszer arra, hogy olyan munkákat találjunk, amik minket érdekelnek. Mivel a hasonló ajánlatok nagyobb címkék alá vannak gyűjtve. Tehát, nem számít, hogy éppen mit tanulunk, a Topiwork oldalán biztos találni fogunk valamit, ami ehhez kapcsolódik.

Az én tanulmányaim a gazdasági világhoz kapcsolódtak, úgyhogy kiválasztottam az ehhez tartozó kiírást. Ezt követte egy újabb kellemes meglepetés, mivel az oldal továbbra is tartotta magát a könnyű átláthatóság elvéhez. A gyakornoki diákmunka ajánlatok egymás alatt voltak felsorolva és a legfontosabb információkat rögtön láthattuk is. Így össze tudtuk hasonlítani őket és sokkal átgondoltabb döntést tudunk majd a végén hozni.

Mindegyik diákmunka mellett ki van írva, hogy milyen fajta munkáról van szó. A gyakornoki diákmunka lehetőségek bőségesek, úgyhogy nem kell aggódni, ha minket kifejezetten ilyen típus érdekelne. A gyakornoki diákmunka szerintem azért egy kiváló dolog, mivel így nem csak egyszerűen pénzt tudunk keresni, hanem a jövőnket is magalapozhatjuk. Alapból fantasztikus, hogy tapasztalatot tudok szerezni a jövőbeli szakmámban, de emellett még olyan kapcsolatokat is építhetünk így amik később nagyon jól jöhetnek majd.

Az egyik legnagyobb kérdés azonban ezeknél a munkáknál az, hogy mennyiért fogunk dolgozni. Ezt a nagyon fontos infót általában a munkáltatók szeretik az utolsó pillanatra hagyni. A Topiwork szövetkezeten belül azonban nem kellett amiatt aggódni, hogy felesleges interjúkkal fogjuk vesztegetni majd az időnket. A gyakornoki diákmunka béreket egytől-egyig kiírják, úgyhogy nem fog meglepetés érni minket.

A másik dolog, ami nagyon tetszett a Topiwork-ben, hogy tisztán elmagyarázzák nekünk, hogy az adott álláshirdetés milyen munkaköröket foglal magába. Hiszen különösen a mai világban néha már azt érzi az ember, hogy el se tudja képzelni, hogy milyen munkát takarhat az adott megnevezés. A Topiwork azonban nem árul zsákbamacskát, úgyhogy teljes mértékben a mi döntésünk lesz majd az, hogy milyen gyakornoki diákmunkára jelentkezünk.

Én is találtam párat, amik nagyon megtetszettek. A jelentkezéshez először persze fel kell regisztrálnunk az oldalukra. Ez nem egy bonyolult folyamat. Egyszerűen csak meg kell adnunk a saját adatainkat, így pedig a Topiwork mindig könnyedén fel tudja majd ezeket használni, ha továbbítani akarja a kiszemelt cégnek. A konkrét jelentkezés pedig csak egy kattintás az álláshirdetés alján található gombra.

Ekkor jött azonban a munkakeresés legrosszabb része. Mikor találtunk egy munkát, ami érdekel és várnunk kell arra, hogy az adott cég válaszoljon. Sokszor az is megtörténik, hogy ez a válasz sosem érkezik meg. A Topiwork csapata azonban nem így dolgozik. Engem pár napon belül vissza is hívtak és megbeszélték velem az interjú időpontját. Nagyon elégedett voltam azzal a szolgáltatással, amit nyújtottak, mivel már az első munka, amit találtam náluk, ideálisnak bizonyult. Azóta pedig már el sem tudom képzelni azokat a napokat, mikor attól rettegtem, hogy sosem találok majd munkát.