Ha új otthont vásárolsz, mindennek nézz utána!

Az egyik barátnőm gyereket vár. Mondanám, hogy nagyon meglepődtem, de ez nem lenne igaz. Már csak azért sem, mert, ahogy beléptünk a húszas éveink közepébe a családalapítás témája igencsak aktuálissá vált, és egyre gyakrabban is beszélgetünk róla. A másik oka annak, hogy nem lepődtem meg az az, hogy a közösségi oldalakon is sorra látom az ismerőseim ultrahangképekről feltöltött fotóit, így várható volt, hogy a szűk baráti körben is előbb-utóbb valaki elindítja hamarosan a sort. Az viszont való igaz, hogy mindenki nagyon várja a kicsit, hiszen mégiscsak ő lesz az első baba a bandában.

Ugyan Eszter még az elején jár a terhességnek, még a félidőbe se lépett bele, de már nagyon készülnek a párjával. Mivel mindenből a lehető legjobbat szeretnék adni a kicsinek, és amúgy is már szűkösen fértek el a bérelt lakásban, úgy döntöttek, hogy itt az ideje venni egy nagyobb otthon. Sőt, emelték a tétet, mert megfordult a fejükben, hogy mindenkinek jobb lenne – a későbbiekre tervezett, további gyerekek száma miatt is – ha inkább házat vennének. Ettől a pillanattól kezdve pedig nem is néztek már lakásokat.

Nem kellett túl sok házat megnézniük mire megtalálták a számukra tökéleteset. Jó beosztás, két fürdő, szép, nagy kert. Mindent megbeszéltek az eladóval, le is foglalózták a házat.

Mivel nagy ingatlanvásárlási lázban égtek, ezért Eszter párja folyamatosan a netet bújta, aminek hála megtudta, az e-tanusitas.eu honlapjáról, hogy majd kapniuk kell a volt tulajtól egy energetikai tanúsítványt, ami igazolja a háznak a besorolását. Pontosabban azt, hogy milyen a ház energiafogyasztása, energiafelhasználása.

Az energiafelhasználás alapján osztályozzák az ingatlanokat, ezekből pedig 12 kategória van, amiket az ABC betűi alapján sorolnak be. Értelemszerűen az „A” betűvel jelzett kategória a legjobb és a legkevésbé pazarló.

e-tanusitas.eu

Ahhoz, hogy egy ilyen tanúsítványt beszerezzen az ember, igazából csak meg kell rendelni a szolgáltatást. Az e-tanusitas.eu-nál az tanúsítvány kiállítására jelzett igény után, a feladatot kiadják egy mérnöknek, aki elvégzi a ház felmérését. Én azt gondoltam, hogy ez egy, akár több napos procedúra, de nem: a kirendelt mérnök megnézi az ablakok, ajtók állapotát, megvizsgálja a fűtésrendszert, illetve ha van, akkor a kazán állapotát is felméri.

Minden ilyen tanúsítvány egyetlen példányban készül, amit mindig az új tulajdonos számára kell átadnia az ingatlant eladó félnek. Ezek egy évtizeden keresztül érvényesek, de ha történik például egy nyílászárócsere, akkor eladás esetén új tanúsítványt kell csináltatni. Ha esetleg az évek során elkeveredne, vagy elveszne tíz éven belül az igazolás, akkor sincs baj, mert az e-tanusitas.eu, erre az időtartamra digitális formában megőriz minden elkészített energetikai tanúsítványt. Viszont, ha valaki nem kívánja eladni a házát, vagy lakását, akkor egyáltalán nem szükséges újat készíttetni.

Ezen információk birtokában Eszter és a párja felhívták a ház tulajdonosát, hogy van-e ilyen tanúsítvány a házról. Szerencsére nagyon jól tették, mert nem volt, ugyanis amikor ők megvásárolták a házat, akkor még ez nem volt kötelező, nekik pedig nem volt rá szükségük. Kicsit aggódtak is, hogy ez befolyásolja a vásárlási kedvet, de Eszter biztosította őket arról, hogy bármi is lesz az eredmény, megveszik a házat, de egyrészt kötelező, másrészt pedig ők is kíváncsiak arra, hogy szükséges-e valamiféle felújítás, vagy valamilyen korszerűsítés elvégzése.

Azért is merték határozottan állítani, hogy mindenképp megveszik a házat, mert azt is megtudták a honlapon szereplő információkból, hogy ha az ingatlan láthatóan nagyon rossz állapotban van, például nagyon régiek az ablakok, akkor szinte biztos, hogy az energetikai osztályozás sem lesz túl kedvező. De a ház szerencsére kiváló állapotú, így ez fel sem merült bennük.

Némi egyeztetés után itt végeztették el a méréseket és a tanúsítvány elkészítését, és valóban nem volt mitől félnie egyik félnek sem, mert az egyik legjobb osztályozás alá esik a ház, így Eszteréknek nagyobb felújítási munkálatokat nem is kell elvégezniük egy jó darabig.