Ha gyermeket tervezel, gondolkodj hosszú távra: jól jön a napelem állami támogatás.

Egy ideje már tervezgetjük a férjemmel, hogy ideje belevágni a gyerekvállalásba. Nem csak azért, mert még a 30-as éveink elején vagyunk, még nem vagyunk kicsúszva semmiből, hanem azért is, mert mind a ketten családot szerettünk volna amióta csak az eszünket tudjuk, de eddig nemigen volt rá lehetőségünk. De hát egy gyermek felnevelése iszonyatos anyagi teher, ezt még azoknak is be kell látniuk, akik szerint ez egy bűnös gondolat. Nem szeretnénk olyan szülők lenni, akik a “majd biztos lesz valahogy” elven vállalnak utódot, mert ez egyenes út a nélkülözéshez. És most nem csak a testi nélkülözésről beszélek, hanem a lelki és szellemi értelemben vettre is. Pont az ebből a célból történő költséglefaragás egyik remek módszere számunkra a napelem állami támogatás, ugyanis ha most, még a gyerek érkezése előtt vágunk bele, akkor van esélyünk pénzügyileg összeszedni magunkat.

napelem állami támogatás

Sokat olvastam a témában, és keresve sem találhattunk volna jobb befektetést, mint a napelemes rendszer. Azon felül, hogy jelentősen csökkenti az ingatlan fenntartásának költségeit, még környezetkímélő is! Gondolkodtunk más hasonló dolgon is, mint például hőszivattyún vagy szélenergián, de végül úgy határoztunk, hogy ha már van napelem állami támogatás, akkor éljünk is vele. Így a befektetésünk 8-10 éven belül megtérül, tehát mire a leendő gyerek elkezd iskolába járni, addigra pont szépen ki is jövünk nullára. Persze ez abban az esetben érvényes, ha nem sikerül állami támogatást szereznünk, hozzá, mert akkor viszont már sokkal kisebb az önerőből befektetendő összeg, tehát a megtérülési idő is gyorsabb. Nem is igen vágyhatok másra, mint egy alacsony, vagy pluszos villanyszámlára, főleg amikor annyi minden másra kell majd költeni a baba mellett.

Szóval ha bejön a napelem állami támogatás, akkor hosszabb vagy rövidebb távon, de biztosak lehetünk benne, hogy a befektetésünk megtérül. Ha annyira bejön a dolog, mint amennyire az előzetes elképzeléseink és az olvasottak alapján várható, akkor akár még egy második gyerek vállalásán is el vagyok gondolkodva. Minél kevesebb terhet kell a fenntartásra áldozi, annál több jut az utódok számára!