Apa ha motorozik, fontos a légszűrés

Várandós nőként nehéz feldolgozni, hogy a párom, és a leendő gyermekem apja egy olyan veszélyes szenvedélynek hódol, mint amilyen a motorozás. De hát már akkor is ilyen volt, amikor megismertem, és ebbe a vadóc, szabadságot igénylő énjébe szerettem bele. Nincs mit tenni, ő már ilyen marad, én pedig ezentúl hármunkért izgulok, ha motorozni megy.

Az együtt töltött idő alatt persze én is sok mindent megtanultam a motorokról és a motoros létről. Az egyik mostanában előjött téma a légszűrő fontossága. Kedvesem ugyanis nem éppen a finoman vezető motorosok közé tartozik, szereti feszegetni a járgány adottságainak a határait. Mostanában azonban azt vettük észre, hogy valami hiba kerülhetett a gépezetbe: ha Pali (a párom) ugyanis szeretné tartani az eddig megszokott vadságát a motoron ülve, sokkal jobban kell tolnia az erőt vezetés közben, így viszont a fogyasztásunk is jóval nagyobb lett. Márpedig ha valamit, a kiadásainkat most, a szülés előtt és a babavárás közben nem szeretnénk egy hobbi kedvéért ekkora mértékben növelni, ha nem muszáj.

De mi lehet a megoldás? Sok mindent kipróbáltunk, míg végül rájöttünk, hogy a légszűrő cseréje lesz a megoldás. A határozott vezetési stílus miatt ugyanis rengeteg port is beszívott a motor a levegőből – persze ez normál vezetési körülmények között is megtörténik, és előbb-utóbb mindenképpen sor került volna a szűrő tisztítására vagy cseréjére. Jelenleg papírbetétes vagy olajjal átitatott szűrőket használunk, és mostanra a csere utáni tisztításra is találtunk jó megoldást: az olajwebshop.hu oldalán kiváló légszűrő tisztítókra bukkantunk, azóta is innen választunk termékeket.

Nekünk a leginkább a Motorex Air Filter Cleaning kit csomag vált be, ebben tényleg minden megtalálható, amire egy komoly légszűrő tisztításhoz szükség lehet. Így nem kell külön megvenni a szűrő tisztítót, a szűrő olajat és a kenőzsírt, mert a csomag mindegyiket tartalmazza. Amit ezen felül nyerhetsz ezzel a kiszereléssel, az a hozzá tartozó olajozó és tisztító edények, a tisztítás során védelmet nyújtó kesztyű, és természetesen a nélkülözhetetlen használati útmutató, amely lépésről lépésre mutatja be a helyes szűrőtisztítás menetét.

Egy másik nagyon hasznos találmány a palettáról, amelyet nemrég kezdtünk el mi is használni, a szűrőtisztító olaj spray változata, ezt a szűrőtisztítóval együtt érdemes használni. A spray-t szivacsszűrőkhöz fejlesztették ki, a titka az, hogy rendkívül jól tapad, így nem ad lehetőséget a homoknak, pornak, és minden egyéb szennyeződésnek arra, hogy a motor égésterébe juthasson. Először a meg kell tisztítani a szűrőt, tisztítás után vízzel leöblíteni, és ha megszáradt, jöhet a spray-vel való lefújás is. Figyeljetek rá, hogy körülbelül 2 cím távolságról vágjatok neki a fújásnak, ez ugyanis az ideális távolság ahhoz, hogy egyenletesen le tudjátok kezelni a szűrőtest felületét. Akkor végeztetek jó munkát, ha a szűrő a művelet végén kék színű – ügyeljetek azonban, hogy ne csöpögjön le az olaj a szűrőről.

Ha van köztetek olyan, aki off-road motorral vagy quad-dal rendelkezik, nézzétek meg a Motorex racing termékcsaládját is. A légszűrő olajat és a légszűrő tisztítót is rendkívül környezetbarát technológiával fejlesztették ki, ugyanis biológiailag lebomlók és újrafelhasználhatók. Az olaj minden szennyezőanyagot megköt, és nem engedi, hogy azok a motorba jussanak, ugyanakkor hozzájárul a megfelelő légáramlás biztosításához. A tisztító pedig az összes makacs szennyeződést segít mielőbb eltávolítani a szűrőről. Arra viszont figyeljetek, hogy aki ezzel a termékcsaláddal tisztítja a motorja légszűrő rendszerét, időigényes tevékenységnek néz elébe: az olaj használata kb. 2 órát, a tisztítóé újabb 15 percet vesz igénybe.

Nekünk óriási terhet vett le a vállunkról, hogy rátaláltunk erre a megoldásra, és most már tudjuk, mihez kell nyúlnunk, ha legközelebb problémát tapasztalunk a motor fogyasztásánál. Azt nem mondom, hogy Palit teljes nyugalommal engedem el motorozni, de legalább a pénztárcánk miatt nem kell annyira aggódnom (legalábbis, egyelőre).